De industriële productie steeg vorige maand met een half procent op maandbasis, na een stijging met 2,10% de maand voordien. De analisten hadden gerekend op een groei met 2,50%, terwijl de regering een groei met 3,10% had vooropgesteld.

De op één na grootste economie in de wereld lijkt aan vaart te verliezen, onder andere vanwege het uitdeinend effect van de aangekondigde stimuleringsmaatregelen.

Bovendien nemen de zorgen over het deflatiegevaar opnieuw toe, waardoor de slagkracht van de Bank of Japan wordt beperkt. Vorige week werd bekendgemaakt dat de consumentenprijzen in oktober met 2,20% zijn gedaald.

De prijzen zijn nu al acht maanden op rij gedaald, wat de Japanse overheid er toe bracht om de eerste deflatiewaarschuwing sinds 2006 de wereld instuurde. De sterke yen vormt een bijkomende handicap voor de centrale bank, die over erg weinig bewegingsruimte beschikt.

De industriële productie steeg vorige maand met een half procent op maandbasis, na een stijging met 2,10% de maand voordien. De analisten hadden gerekend op een groei met 2,50%, terwijl de regering een groei met 3,10% had vooropgesteld. De op één na grootste economie in de wereld lijkt aan vaart te verliezen, onder andere vanwege het uitdeinend effect van de aangekondigde stimuleringsmaatregelen. Bovendien nemen de zorgen over het deflatiegevaar opnieuw toe, waardoor de slagkracht van de Bank of Japan wordt beperkt. Vorige week werd bekendgemaakt dat de consumentenprijzen in oktober met 2,20% zijn gedaald. De prijzen zijn nu al acht maanden op rij gedaald, wat de Japanse overheid er toe bracht om de eerste deflatiewaarschuwing sinds 2006 de wereld instuurde. De sterke yen vormt een bijkomende handicap voor de centrale bank, die over erg weinig bewegingsruimte beschikt.