Anderzijds blijft deflatie een risico, zoals blijkt uit de evolutie van de consumentenprijzen. Dat betekent dat de regering van premier Yukio Hatoyama nog steeds met serieuze uitdagingen wordt geconfronteerd.

De werkloosheid steeg vorige maand tot 5,20%, tegenover 5,10% de maand voordien. In oktober was de werkloosheid gedaald van 5,20% in september. De toen gerealiseerde winst is inmiddels weer verdwenen.

Het nieuwsagentschap Kyodo News agency had gerekend op een groei met 5,20%, een percentage dat dus niet werd gerealiseerd. De Japanse bedrijven staan nog steeds afkerig wat nieuwe investeringen betreft, dit zowel vanwege dalende prijzen als vanwege de gestegen koers van de yen.

Als gevolg van de tegenvallende economische indicatoren is de populariteit van Yukio Hatoyama in de afgelopen weken sterk gedaald. Op jaarbasis is het aantal werklozen met 29% toegenomen, het aantal jobs daalde met 2% tot 62,60 miljoen.

Chiwoong Lee, hoofdeconoom bij Goldman Sachs in Tokio, is van mening dat de echte werkloosheidsgraad nog een stuk hoger ligt omdat veel Japanners het hebben opgegeven om naar een job uit te kijken. Lee denkt dat de werkloosheid geruime tijd boven het niveau van 5% gaat blijven.

De consumentenprijzen daalden in november anderzijds met 1,70% op jaarbasis en dat betekent dat het deflatiegevaar onverminderd aanwezig blijft. De consumentenprijzenindex is nu al 9 maanden op rij gedaald.

Anderzijds blijft deflatie een risico, zoals blijkt uit de evolutie van de consumentenprijzen. Dat betekent dat de regering van premier Yukio Hatoyama nog steeds met serieuze uitdagingen wordt geconfronteerd. De werkloosheid steeg vorige maand tot 5,20%, tegenover 5,10% de maand voordien. In oktober was de werkloosheid gedaald van 5,20% in september. De toen gerealiseerde winst is inmiddels weer verdwenen. Het nieuwsagentschap Kyodo News agency had gerekend op een groei met 5,20%, een percentage dat dus niet werd gerealiseerd. De Japanse bedrijven staan nog steeds afkerig wat nieuwe investeringen betreft, dit zowel vanwege dalende prijzen als vanwege de gestegen koers van de yen. Als gevolg van de tegenvallende economische indicatoren is de populariteit van Yukio Hatoyama in de afgelopen weken sterk gedaald. Op jaarbasis is het aantal werklozen met 29% toegenomen, het aantal jobs daalde met 2% tot 62,60 miljoen. Chiwoong Lee, hoofdeconoom bij Goldman Sachs in Tokio, is van mening dat de echte werkloosheidsgraad nog een stuk hoger ligt omdat veel Japanners het hebben opgegeven om naar een job uit te kijken. Lee denkt dat de werkloosheid geruime tijd boven het niveau van 5% gaat blijven. De consumentenprijzen daalden in november anderzijds met 1,70% op jaarbasis en dat betekent dat het deflatiegevaar onverminderd aanwezig blijft. De consumentenprijzenindex is nu al 9 maanden op rij gedaald.