Broodnodig in de zin dat de hausse sinds midden april heel wat technische indicatoren ver in het rood had gedreven. Zo was de RSI-indicator voor de S&P 500 en de STOXX Europe 600 tot boven 80 punten gestegen: een niveau dat niet lang houdbaar is en pleit voor afkoeling.

Beleggers grepen de koersdalingen in Japan aan om hun posities in Amerikaanse en Europese aandelen wat af te bouwen. Ook de speculatie dat de Amerikaanse centrale bank het zeer soepele monetaire beleid zou gaan terugschroeven (nu de Amerikaanse economie aan de beterhand lijkt te zijn), leidde tot wat nervositeit. Immers, het zou betekenen dat er minder liquiditeiten hun weg naar de beurs zouden vinden.

En laat deze liquiditeitenstroom nu net de belangrijkste steun voor de beurzen zijn want macro-economisch vallen de meeste indicatoren lager-dan-verwacht uit.

Kortom, zenuwachtigheid onder beleggers omtrent de richting van het monetaire beleid ligt aan de oorzaak van de huidige correctie.

Maar er is nog te weinig technische schade aangericht om het geweer van schouder te veranderen. De stijgende trend is tot op heden volgens Geert Van Herck nog niet in gevaar.

Broodnodig in de zin dat de hausse sinds midden april heel wat technische indicatoren ver in het rood had gedreven. Zo was de RSI-indicator voor de S&P 500 en de STOXX Europe 600 tot boven 80 punten gestegen: een niveau dat niet lang houdbaar is en pleit voor afkoeling. Beleggers grepen de koersdalingen in Japan aan om hun posities in Amerikaanse en Europese aandelen wat af te bouwen. Ook de speculatie dat de Amerikaanse centrale bank het zeer soepele monetaire beleid zou gaan terugschroeven (nu de Amerikaanse economie aan de beterhand lijkt te zijn), leidde tot wat nervositeit. Immers, het zou betekenen dat er minder liquiditeiten hun weg naar de beurs zouden vinden. En laat deze liquiditeitenstroom nu net de belangrijkste steun voor de beurzen zijn want macro-economisch vallen de meeste indicatoren lager-dan-verwacht uit. Kortom, zenuwachtigheid onder beleggers omtrent de richting van het monetaire beleid ligt aan de oorzaak van de huidige correctie. Maar er is nog te weinig technische schade aangericht om het geweer van schouder te veranderen. De stijgende trend is tot op heden volgens Geert Van Herck nog niet in gevaar.