Dit scenario ligt volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer al jaren klaar. Al jarenlang zijn veel strategen ervan overtuigd dat de Japanse rente veel te laag is.

Dit allereerst gerelateerd aan de schuld als percentage van het Bruto Nationaal Product. Die komt in de buurt van de 250%. Ter

vergelijking, van Griekenland is dit 160%.

Een tweede reden om negatief te zijn op Japanse obligaties is dat de Japanse regering er alles aan doet om de inflatie te laten stijgen.

En als inflatie oploopt is er geen enkele reden om obligaties aan te houden die een rente hebben van 0,6% voor tien jaar.

Bovenstaande feiten zijn echter al enige tijd bekend. Maar er zijn nog altijd investeerders in Japans schuldpapier. De kopers zijn natuurlijk niet de buitenlandse beleggers maar de Japanse banken en verzekeringsmaatschappijen.

En dan ook natuurlijk de pensioenfondsen. Een van de grootste is het pensioenfonds van de overheid, dat in totaal ¥ 129 trn beheert.

Een bijzonder fonds want de beleggingsbeslissingen worden door één man gedaan, Takahiro Mitani. Voor de beleggingsbeslissingen neemt hij het advies over van het ministerie van gezondheid, werkgelegenheid en welzijn over. Dat ministerie heeft sinds 2001 eenzelfde beleggingsbeleid.

Namelijk een laag risico met daarbij behorend laag rendement strategie. Oftewel alles zo veel mogelijk in obligaties en dan natuurlijk alleen in Japanse Yens en een kleine exposure versus aandelen.

Dit scenario ligt volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer al jaren klaar. Al jarenlang zijn veel strategen ervan overtuigd dat de Japanse rente veel te laag is. Dit allereerst gerelateerd aan de schuld als percentage van het Bruto Nationaal Product. Die komt in de buurt van de 250%. Ter vergelijking, van Griekenland is dit 160%. Een tweede reden om negatief te zijn op Japanse obligaties is dat de Japanse regering er alles aan doet om de inflatie te laten stijgen. En als inflatie oploopt is er geen enkele reden om obligaties aan te houden die een rente hebben van 0,6% voor tien jaar. Bovenstaande feiten zijn echter al enige tijd bekend. Maar er zijn nog altijd investeerders in Japans schuldpapier. De kopers zijn natuurlijk niet de buitenlandse beleggers maar de Japanse banken en verzekeringsmaatschappijen. En dan ook natuurlijk de pensioenfondsen. Een van de grootste is het pensioenfonds van de overheid, dat in totaal ¥ 129 trn beheert. Een bijzonder fonds want de beleggingsbeslissingen worden door één man gedaan, Takahiro Mitani. Voor de beleggingsbeslissingen neemt hij het advies over van het ministerie van gezondheid, werkgelegenheid en welzijn over. Dat ministerie heeft sinds 2001 eenzelfde beleggingsbeleid. Namelijk een laag risico met daarbij behorend laag rendement strategie. Oftewel alles zo veel mogelijk in obligaties en dan natuurlijk alleen in Japanse Yens en een kleine exposure versus aandelen.