Dit resulteerde vorige week in de bekendmaking door de Japanse centrale bank, dat de inflatiedoelstelling zal worden verhoogd van 1% naar 2% en dat er verdere monetaire verruiming zal plaatsvinden.

Daarnaast gaven de regering en de centrale bank een gezamenlijke verklaring uit, waarin ze nadrukkelijk wezen op hun nauwe samenwerking bij het bestrijden van de deflatie.

Het feit dat de centrale bank een deel van haar onafhankelijkheid verliest zal door vele economen als zorgwekkend worden beschouwd. Toch is het meest interessante aspect van dit alles of het zal gaan werken.

In een wereld waarin zowel het operationele model van de economie als de maatregelen, waarmee de mecaniciens de economische motor weer aan de praat moeten krijgen, met veel meer onzekerheid zijn omgeven dan vóór de crisis, kan een nieuw beleidsexperiment bijzonder nuttig empirisch bewijs opleveren voor het succes of falen van een bepaalde filosofie of aanpak.

Dit resulteerde vorige week in de bekendmaking door de Japanse centrale bank, dat de inflatiedoelstelling zal worden verhoogd van 1% naar 2% en dat er verdere monetaire verruiming zal plaatsvinden. Daarnaast gaven de regering en de centrale bank een gezamenlijke verklaring uit, waarin ze nadrukkelijk wezen op hun nauwe samenwerking bij het bestrijden van de deflatie. Het feit dat de centrale bank een deel van haar onafhankelijkheid verliest zal door vele economen als zorgwekkend worden beschouwd. Toch is het meest interessante aspect van dit alles of het zal gaan werken. In een wereld waarin zowel het operationele model van de economie als de maatregelen, waarmee de mecaniciens de economische motor weer aan de praat moeten krijgen, met veel meer onzekerheid zijn omgeven dan vóór de crisis, kan een nieuw beleidsexperiment bijzonder nuttig empirisch bewijs opleveren voor het succes of falen van een bepaalde filosofie of aanpak.