De Japanse olieconsumptie kan echter snel weer aantrekken zodra de wederopbouw begint. Het land was in 2009 goed voor 5,20% voor de wereldconsumptie van olie, de cijfers voor 2010 zijn nog niet bekend.

Volgens het Statistical Review of World Energy is Japan na de Verenigde Staten en China de derde olieconsument in de wereld. De evoluties in het land kunnen dus erg belangrijk worden voor de oliemarkt.

Michael Wittner van Societe Generale heeft zijn prognoses voor de olieprijs opgetrokken als gevolg van spanningen in het Midden-Oosten en van de situatie in Japan. Wittner gaat nu voor Brent uit van een gemiddelde prijs van 109 dollar per vat, of 11 dollar meer dan bij de vorige prognose.

De Japanse olieconsumptie kan echter snel weer aantrekken zodra de wederopbouw begint. Het land was in 2009 goed voor 5,20% voor de wereldconsumptie van olie, de cijfers voor 2010 zijn nog niet bekend. Volgens het Statistical Review of World Energy is Japan na de Verenigde Staten en China de derde olieconsument in de wereld. De evoluties in het land kunnen dus erg belangrijk worden voor de oliemarkt. Michael Wittner van Societe Generale heeft zijn prognoses voor de olieprijs opgetrokken als gevolg van spanningen in het Midden-Oosten en van de situatie in Japan. Wittner gaat nu voor Brent uit van een gemiddelde prijs van 109 dollar per vat, of 11 dollar meer dan bij de vorige prognose.