Ten opzichte van september was er sprake van een daling met 4,50%, waar de economen slechts op een daling met 4,30% had verwacht. Bij de cijfers is geen rekening gehouden met de orders van scheepswerven en elektriciteitscentrales die te sterk schommelen.

In oktober werd 704,50 miljard yen geïnvesteerd in nieuwe machines, tegenover 738 miljard yen in september. In laatstgenoemde maand werd nog een stijging van de bestellingen met 10% opgetekend.

In de afgelopen weken zijn de deflatiesignalen echter opnieuw sterker geworden en is de koers van de yen op de valutamarkten blijven stijgen. Daardoor is bereidheid tot investeren weer afgenomen.

De overheid verraste de financiële wereld gisteren door de BBP-cijfers voor het derde kwartaal fors naar beneden aan te passen. De economie groeid maar met 1,30% in plaats van met 4,80%.

Ten opzichte van september was er sprake van een daling met 4,50%, waar de economen slechts op een daling met 4,30% had verwacht. Bij de cijfers is geen rekening gehouden met de orders van scheepswerven en elektriciteitscentrales die te sterk schommelen. In oktober werd 704,50 miljard yen geïnvesteerd in nieuwe machines, tegenover 738 miljard yen in september. In laatstgenoemde maand werd nog een stijging van de bestellingen met 10% opgetekend. In de afgelopen weken zijn de deflatiesignalen echter opnieuw sterker geworden en is de koers van de yen op de valutamarkten blijven stijgen. Daardoor is bereidheid tot investeren weer afgenomen. De overheid verraste de financiële wereld gisteren door de BBP-cijfers voor het derde kwartaal fors naar beneden aan te passen. De economie groeid maar met 1,30% in plaats van met 4,80%.