De economen verwachten dat Japan volgende week gaat bekendmaken dat de economie tijdens het vierde kwartaal is gekrompen. Het was overigens de eerste keer in vier maanden dat de machinebestellingen opnieuw stegen.

In december werd een stijging met 1,70% opgetekend in vergelijking met de maand voordien. In november werd nog een daling van de orders met 3% opgetekend. Er was echter gerekend op een stijging met 5%.

De vraag vanuit China, de belangrijkste handelspartner van Japan, vertoonde een stijgende trend. Yoshimasa Maruyama, senior economist bij Itochu Corp. in Tokio, is van mening dat de Japanse economie weliswaar opnieuw lijkt te verbeteren maar dat de investeringen maar moeilijk op gang komen.

De economen verwachten dat Japan volgende week gaat bekendmaken dat de economie tijdens het vierde kwartaal is gekrompen. Het was overigens de eerste keer in vier maanden dat de machinebestellingen opnieuw stegen. In december werd een stijging met 1,70% opgetekend in vergelijking met de maand voordien. In november werd nog een daling van de orders met 3% opgetekend. Er was echter gerekend op een stijging met 5%. De vraag vanuit China, de belangrijkste handelspartner van Japan, vertoonde een stijgende trend. Yoshimasa Maruyama, senior economist bij Itochu Corp. in Tokio, is van mening dat de Japanse economie weliswaar opnieuw lijkt te verbeteren maar dat de investeringen maar moeilijk op gang komen.