Vorige maand werd een daling van de kleinhandelsverkopen op jaarbasis met 0,30% opgetekend, tegenover een daling met 1,10% in november. Het goede nieuws is zodoende dat het tempo van de vertraging afneemt.

De situatie rond de kleinhandelsverkopen illustreert de problemen waar Japan mee worstelt. Het land herstelt zich van de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog, onder andere dankzij een sterke vraag vanuit de emerging markets.

Dat herstel wordt echter afgeremd door deflatie-dreiging, de stijging van de koers van de yen en een aanhoudend zwakke binnenlandse vraag.

Gisteren maakte de overheid bekend dat de export in december voor het eerst in 15 maanden opnieuw is gestegen. De totale waarde van de export bedroeg die maand 5400 miljard yen, of een stijging met 12,10% tegenover dezelfde periode twaalf maanden voordien.

De economische opleving van de vraag is vooral te danken aan een sterke vraag vanuit China en enkele andere Aziatische landen. De Bank of Japan rekent nu op een daling van het BBP met 2,50% voor het boekjaar 2009-2010, waar voordien op een daling met 3,20% was gerekend.

De Japanse centrale bank verwacht echter dat de prijzen nog een aantal jaren zal blijven dalen, zodat deflatie het probleem nummer één blijft. Anderzijds is ook de sterke yen een voortdurende bron van zorgen voor de exportgerichte bedrijven.

Tegen de achtergrond van zoveel onzekerheid houden de consumenten liever de vinger op de knip. De kleinhandelsverkopen kunnen dus ook in de komende maanden onder druk blijven staan.

Vorige maand werd een daling van de kleinhandelsverkopen op jaarbasis met 0,30% opgetekend, tegenover een daling met 1,10% in november. Het goede nieuws is zodoende dat het tempo van de vertraging afneemt. De situatie rond de kleinhandelsverkopen illustreert de problemen waar Japan mee worstelt. Het land herstelt zich van de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog, onder andere dankzij een sterke vraag vanuit de emerging markets. Dat herstel wordt echter afgeremd door deflatie-dreiging, de stijging van de koers van de yen en een aanhoudend zwakke binnenlandse vraag. Gisteren maakte de overheid bekend dat de export in december voor het eerst in 15 maanden opnieuw is gestegen. De totale waarde van de export bedroeg die maand 5400 miljard yen, of een stijging met 12,10% tegenover dezelfde periode twaalf maanden voordien. De economische opleving van de vraag is vooral te danken aan een sterke vraag vanuit China en enkele andere Aziatische landen. De Bank of Japan rekent nu op een daling van het BBP met 2,50% voor het boekjaar 2009-2010, waar voordien op een daling met 3,20% was gerekend. De Japanse centrale bank verwacht echter dat de prijzen nog een aantal jaren zal blijven dalen, zodat deflatie het probleem nummer één blijft. Anderzijds is ook de sterke yen een voortdurende bron van zorgen voor de exportgerichte bedrijven. Tegen de achtergrond van zoveel onzekerheid houden de consumenten liever de vinger op de knip. De kleinhandelsverkopen kunnen dus ook in de komende maanden onder druk blijven staan.