Dat zwakke cijfer is volgens Dexia gedeeltelijk te wijten aan een daling van de automobielsector na de stopzetting van de schrootpremie eind september en aan een exportvertraging als gevolg van de hoge koers van de yen (de PMIcomponent "exportbestellingen" staat op 46,9).

Wat de huishoudens betreft, werd de groei in het vierde kwartaal afgeremd door een stijging van de taksen op tabak begin oktober en de neerwaartse herdefiniëring van het ecopuntensysteem vanaf januari 2011.

Alles bij elkaar genomen, zal de groei van het bbp volgens Dexia in 2010 waarschijnlijk 4 % overschreden hebben en in 2011 terugvallen op 2 %, ondanks de kwantitatieve versoepeling door de Japanse centrale bank en de recente belastingmaatregelen die de regering heeft aangekondigd.

Dat zwakke cijfer is volgens Dexia gedeeltelijk te wijten aan een daling van de automobielsector na de stopzetting van de schrootpremie eind september en aan een exportvertraging als gevolg van de hoge koers van de yen (de PMIcomponent "exportbestellingen" staat op 46,9). Wat de huishoudens betreft, werd de groei in het vierde kwartaal afgeremd door een stijging van de taksen op tabak begin oktober en de neerwaartse herdefiniëring van het ecopuntensysteem vanaf januari 2011. Alles bij elkaar genomen, zal de groei van het bbp volgens Dexia in 2010 waarschijnlijk 4 % overschreden hebben en in 2011 terugvallen op 2 %, ondanks de kwantitatieve versoepeling door de Japanse centrale bank en de recente belastingmaatregelen die de regering heeft aangekondigd.