De orders voor nieuwe machines daalden in november met 11,30%. Er werden nog voor een totaal bedrag van 625,30 miljard yen aan nieuwe machines besteld en dat was het laagste aantal ooit.

De evolutie van de bestellingen voor nieuwe machines was bovendien veel slechter dan verwacht, want de consensus bij de economen lag op een daling van de bestellingen met maar 1,10%.

Op basis van de cijfers kan worden afgeleid dat de Japanse bedrijven een herstel van de export opvangen zonder nieuwe investeringen, wat op zijn beurt een signaal geeft van de onzekerheid over de economie.

De bedrijfswereld maakt zich vooral zorgen over de binnenlandse vraag, die onveranderd zwak blijft. Fundamenteel economisch herstel is alleen mogelijk wanneer de Japanners meer gaan consumeren.

De overheid is van mening dat de inzinking van tijdelijke aard gaat zijn en dat de vraag naar nieuwe machines tijdens het vierde kwartaal met 1% gaat stijgen. De cijfers daaromtrent worden binnenkort bekendgemaakt.

De orders voor nieuwe machines daalden in november met 11,30%. Er werden nog voor een totaal bedrag van 625,30 miljard yen aan nieuwe machines besteld en dat was het laagste aantal ooit. De evolutie van de bestellingen voor nieuwe machines was bovendien veel slechter dan verwacht, want de consensus bij de economen lag op een daling van de bestellingen met maar 1,10%. Op basis van de cijfers kan worden afgeleid dat de Japanse bedrijven een herstel van de export opvangen zonder nieuwe investeringen, wat op zijn beurt een signaal geeft van de onzekerheid over de economie. De bedrijfswereld maakt zich vooral zorgen over de binnenlandse vraag, die onveranderd zwak blijft. Fundamenteel economisch herstel is alleen mogelijk wanneer de Japanners meer gaan consumeren. De overheid is van mening dat de inzinking van tijdelijke aard gaat zijn en dat de vraag naar nieuwe machines tijdens het vierde kwartaal met 1% gaat stijgen. De cijfers daaromtrent worden binnenkort bekendgemaakt.