De Japanse economie zendt schizofrene signalen uit, zo leert ons de Tankan. De stand van de index was weliswaar beter dan verwacht, maar niet alle componenten bevestigden dit gunstige plaatje. Hoewel de index zelf op een hoogtepunt voor de afgelopen 6 jaar uitkwam, zien de vooruitzichten voor de Japanse economie er minder goed uit.

De "manufacturing outlook" bleef namelijk fors achter op de verwachtingen, het was geleden van maart 2012 dat deze subcomponent nog zo zwak was. Ook de Capex component, een graadmeter voor de investeringen, stelde duidelijk teleur. De Japanse financiële markten reageerden dan ook negatief.

De Japanse economie zendt schizofrene signalen uit, zo leert ons de Tankan. De stand van de index was weliswaar beter dan verwacht, maar niet alle componenten bevestigden dit gunstige plaatje. Hoewel de index zelf op een hoogtepunt voor de afgelopen 6 jaar uitkwam, zien de vooruitzichten voor de Japanse economie er minder goed uit. De "manufacturing outlook" bleef namelijk fors achter op de verwachtingen, het was geleden van maart 2012 dat deze subcomponent nog zo zwak was. Ook de Capex component, een graadmeter voor de investeringen, stelde duidelijk teleur. De Japanse financiële markten reageerden dan ook negatief.