De bedrijven investeerden tijdens het tweede kwartaal meer dan aanvankelijk was verwacht. Het BBP steeg in de periode tot 30 juni met 1,50% op jaarbasis, waar eerst maar was uitgegaan van een stijging met 0,40%.

Tijdens het eerste kwartaal was nog een groei met 5% opgetekend. Zonder rekening te houden met prijsstijgingen, was er sprake van een groei van de Japanse economie met 2,50%.

Het is echter nog maar de vraag of de Japanse economie tijdens het derde kwartaal deze prestaties kan herhalen. De koers van de yen is tijdens de afgelopen weken fors gestegen tegenover de dollar en daardoor staat de exportpositie van de Japanse bedrijven onder druk.

Masamichi Adachi, senior economist bij JPMorgan Chase & Co. in Tokio, is van mening dat de neerwaartse risico's groot blijven, ook al vanwege de risico's op een internationale groeivertraging.

De bedrijven investeerden tijdens het tweede kwartaal meer dan aanvankelijk was verwacht. Het BBP steeg in de periode tot 30 juni met 1,50% op jaarbasis, waar eerst maar was uitgegaan van een stijging met 0,40%. Tijdens het eerste kwartaal was nog een groei met 5% opgetekend. Zonder rekening te houden met prijsstijgingen, was er sprake van een groei van de Japanse economie met 2,50%. Het is echter nog maar de vraag of de Japanse economie tijdens het derde kwartaal deze prestaties kan herhalen. De koers van de yen is tijdens de afgelopen weken fors gestegen tegenover de dollar en daardoor staat de exportpositie van de Japanse bedrijven onder druk. Masamichi Adachi, senior economist bij JPMorgan Chase & Co. in Tokio, is van mening dat de neerwaartse risico's groot blijven, ook al vanwege de risico's op een internationale groeivertraging.