De index van de aankoopmanagers is vorige maand teruggevallen tot 49,40, ten opzichte van 53,90 de maand voordien. De terugval onder 50 betekent dat er sprake is van een krimp in de industriële activiteiten. Het beeld van de output is bijzonder somber, deze is teruggevallen tot het laagste niveau sinds december 2012.

Ook het aantal nieuwe bestellingen is sterk teruggevallen. Als reden wordt verwezen naar het optrekken van de BTW belasting, maar waarschijnlijk is deze factor maar deels de reden waarom de Manufacturing PMI zo sterk is gedaald. De vraag is hoe lang het zal duren alvorens de Bank of Japan nieuwe steunmaatregelen zal aankondigen.

De index van de aankoopmanagers is vorige maand teruggevallen tot 49,40, ten opzichte van 53,90 de maand voordien. De terugval onder 50 betekent dat er sprake is van een krimp in de industriële activiteiten. Het beeld van de output is bijzonder somber, deze is teruggevallen tot het laagste niveau sinds december 2012. Ook het aantal nieuwe bestellingen is sterk teruggevallen. Als reden wordt verwezen naar het optrekken van de BTW belasting, maar waarschijnlijk is deze factor maar deels de reden waarom de Manufacturing PMI zo sterk is gedaald. De vraag is hoe lang het zal duren alvorens de Bank of Japan nieuwe steunmaatregelen zal aankondigen.