Dat blijkt onder andere uit de cijfers over consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen. Yoshimasa Maruyama, senior economist bij Itochu Corp. in Tokio, verwacht al een lichte krimp van de economie in het eerste kwartaal.

De Bank of Japan liet er weinig twijfel over bestaan dat zowel het consumentenvertrouwen als de bedrijfsinvesteringen een forse deuk hebben gekregen als gevolg van de ramp.

Op korte termijn blijft er het probleem van de elektriciteitsvoorziening, die nog steeds niet volledig is hersteld. Zolang er blackouts zijn, zal de industriële bedrijfswereld op halve toeren blijven draaien.

Dat blijkt onder andere uit de cijfers over consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen. Yoshimasa Maruyama, senior economist bij Itochu Corp. in Tokio, verwacht al een lichte krimp van de economie in het eerste kwartaal. De Bank of Japan liet er weinig twijfel over bestaan dat zowel het consumentenvertrouwen als de bedrijfsinvesteringen een forse deuk hebben gekregen als gevolg van de ramp. Op korte termijn blijft er het probleem van de elektriciteitsvoorziening, die nog steeds niet volledig is hersteld. Zolang er blackouts zijn, zal de industriële bedrijfswereld op halve toeren blijven draaien.