De Coincident Index steeg van 86 in maart naar 86,90 in april. De index is samengesteld uit 11 indicatoren, gaan van de productie in de bedrijven tot de kleinhandelsverkopen.

Van een verrassing was geen sprake, want de consensusverwachting bij de analisten lag op een stand van de index op 86,90. Toch is nog bijlange na niet alles koek en ei.

De stijgende werkloosheid legt namelijk een claim op de gezinsbestedingen, wat de hoop op een snel herstel de kop indrukt. Ook de Japanse economie zal namelijk niet snel uit het dal klimmen wanneer de consumentenbestedingen blijven tegenvallen.

Voor het tweede kwartaal wordt voor het eerst sinds een jaar een positieve groei van het BBP verwacht. De consensus ligt namelijk op een groei van het BBP met 2,30%, tegenover een krimp met 14,20% tijdens het eerste kwartaal.

Bij de Bank of Japan verklaarde gouverneur Masaaki Shirakawa vanmorgen in een speech dat de export en de industriële productie weer beginnen aan te trekken, maar dat het uitblijven van zowel consumentenbestedingen als bedrijfsinvesteringen de opleving kunnen doen vertragen.

De Coincident Index steeg van 86 in maart naar 86,90 in april. De index is samengesteld uit 11 indicatoren, gaan van de productie in de bedrijven tot de kleinhandelsverkopen. Van een verrassing was geen sprake, want de consensusverwachting bij de analisten lag op een stand van de index op 86,90. Toch is nog bijlange na niet alles koek en ei. De stijgende werkloosheid legt namelijk een claim op de gezinsbestedingen, wat de hoop op een snel herstel de kop indrukt. Ook de Japanse economie zal namelijk niet snel uit het dal klimmen wanneer de consumentenbestedingen blijven tegenvallen. Voor het tweede kwartaal wordt voor het eerst sinds een jaar een positieve groei van het BBP verwacht. De consensus ligt namelijk op een groei van het BBP met 2,30%, tegenover een krimp met 14,20% tijdens het eerste kwartaal. Bij de Bank of Japan verklaarde gouverneur Masaaki Shirakawa vanmorgen in een speech dat de export en de industriële productie weer beginnen aan te trekken, maar dat het uitblijven van zowel consumentenbestedingen als bedrijfsinvesteringen de opleving kunnen doen vertragen.