De consumentenprijzen daalden vorige week met 1,20%, zonder rekening te houden met de prijsevolutie voor verse voeding. In april werd nog een daling van de consumentenprijzen met 1,50% opgetekend.

De daling was minder scherp dan verwacht, want de analisten hadden gerekend op een terugval met 1,30%. Yuichi Kodama, hoofdeconoom bij Meiji Yasuda Life Insurance Co. in Tokio, waarschuwde in reactie op de publicatie van de inflatiecijfers dat het deflatiegevaar nog niet is verdwenen.

Hij verwacht dat de overheid nieuwe maatregelen gaat bekendmaken om de denflatie te bestrijden. Premier Naoto Kan heeft de Bank of Japan al aangemaand om meer te doen om prijsdalingen te voorkomen.

Die prijsdalingen remmen namelijk het economisch herstel af. Door het stimuleren van de binnenlandse vraag probeert de Japanse centrale bank de deflatie een halt toe te roepen, tot dusver met wisselend succes.

De consumentenprijzen daalden vorige week met 1,20%, zonder rekening te houden met de prijsevolutie voor verse voeding. In april werd nog een daling van de consumentenprijzen met 1,50% opgetekend. De daling was minder scherp dan verwacht, want de analisten hadden gerekend op een terugval met 1,30%. Yuichi Kodama, hoofdeconoom bij Meiji Yasuda Life Insurance Co. in Tokio, waarschuwde in reactie op de publicatie van de inflatiecijfers dat het deflatiegevaar nog niet is verdwenen. Hij verwacht dat de overheid nieuwe maatregelen gaat bekendmaken om de denflatie te bestrijden. Premier Naoto Kan heeft de Bank of Japan al aangemaand om meer te doen om prijsdalingen te voorkomen. Die prijsdalingen remmen namelijk het economisch herstel af. Door het stimuleren van de binnenlandse vraag probeert de Japanse centrale bank de deflatie een halt toe te roepen, tot dusver met wisselend succes.