Na afloop van de meeting van de Japanse centrale bank viel er weinig of niets nieuws te melden. De Bank of Japan hield haar basisrente ongewijzigd, terwijl er geen nieuwe stimuleringsmaatregelen aangekondigd werden. Maar ook in China valt voorlopig weinig te beleven.

Het grote geld vindt het blijkbaar nog te vroeg om al opnieuw in de Chinese beurs te investeren. Khiem Do van Baring Asset Management is van mening dat er pas opnieuw geld naar de beurs van Shanghai gaat vloeien 'wanneer de (economische) draak opnieuw gaat vliegen'.

Edelmetalen houden goed stand

Bij de edelmetalen konden volgens Royal Bank of Scotland goud en zilver goed standhouden. De dollarindex, die de waarde van de Amerikaanse munt afzet tegenover die van 6 andere valuta, steeg op weekbasis met 0,6 procent. De euro verloor 1,2 procent tegenover de dollar.

Goud ging in dollar de week een fractie hoger uit maar in euro werd een nieuwe recordprijs bereikt. Zilver deed het nog iets beter en sloot de week 0,2 procent hoger af. Ook de goudmijnaandelen zetten het herstel verder.

De NYSE Arca Gold Bugs index (HUI) steeg op weekbasis met 1,5 procent. De staking in de Zuid-Afrikaanse goudmijnsector heeft zich uitgebreid van Gold Fields naar AngloGold Ashanti.

Het gaat om een wilde staking die niet door de vakbonden wordt erkend. Nick Holland, topman van Gold Fields, weigert om in te gaan op de looneisen van de stakende arbeiders.

De voorbije jaren lagen de toegekende loonstijgingen stelselmatig boven de inflatie. In Zuid-Afrika maken lonen 55 procent van de totale productiekost uit. KDC East (Kloof Driefontein Complex) ligt al meer dan een week stil en daardoor gaat volgens RBS dagelijks meer dan 14.000 troy ounce goud aan productie verloren.

Na afloop van de meeting van de Japanse centrale bank viel er weinig of niets nieuws te melden. De Bank of Japan hield haar basisrente ongewijzigd, terwijl er geen nieuwe stimuleringsmaatregelen aangekondigd werden. Maar ook in China valt voorlopig weinig te beleven. Het grote geld vindt het blijkbaar nog te vroeg om al opnieuw in de Chinese beurs te investeren. Khiem Do van Baring Asset Management is van mening dat er pas opnieuw geld naar de beurs van Shanghai gaat vloeien 'wanneer de (economische) draak opnieuw gaat vliegen'. Edelmetalen houden goed standBij de edelmetalen konden volgens Royal Bank of Scotland goud en zilver goed standhouden. De dollarindex, die de waarde van de Amerikaanse munt afzet tegenover die van 6 andere valuta, steeg op weekbasis met 0,6 procent. De euro verloor 1,2 procent tegenover de dollar. Goud ging in dollar de week een fractie hoger uit maar in euro werd een nieuwe recordprijs bereikt. Zilver deed het nog iets beter en sloot de week 0,2 procent hoger af. Ook de goudmijnaandelen zetten het herstel verder. De NYSE Arca Gold Bugs index (HUI) steeg op weekbasis met 1,5 procent. De staking in de Zuid-Afrikaanse goudmijnsector heeft zich uitgebreid van Gold Fields naar AngloGold Ashanti. Het gaat om een wilde staking die niet door de vakbonden wordt erkend. Nick Holland, topman van Gold Fields, weigert om in te gaan op de looneisen van de stakende arbeiders. De voorbije jaren lagen de toegekende loonstijgingen stelselmatig boven de inflatie. In Zuid-Afrika maken lonen 55 procent van de totale productiekost uit. KDC East (Kloof Driefontein Complex) ligt al meer dan een week stil en daardoor gaat volgens RBS dagelijks meer dan 14.000 troy ounce goud aan productie verloren.