Opvallend was vooral de krachtige taal die de Japanse centrale bank sprak in verband met de strijd tegen de deflatie. Het is voor het land cruciaal dat die strijd met alle middelen wordt gevoerd, aldus de Bank of Japan.

De centrale bank zal dan ook niet toelaten dat de prijzen verder gaan dalen. De Bank of Japan streeft naar een stabiele economische groei met stabiele prijzen. Alleen zo kan het economisch herstel zich verder zetten.

De Japanse consumentenprijzen zijn in oktober met 2,20% gedaald en dat was bijna een recorddaling. Het was al de achtste maand op rij dat de prijzen in Japan daalden, hetgeen aangeeft dat het deflatiegevaar wel degelijk concrete vormen heeft aangenomen.

Japan beleefde als gevolg van deflatie in de jaren 90 de zogenaamde "Lost Decade", gekenmerkt door lagere bedrijfsresultaten, lagere lonen en een aarzelend aankoopgedrag van de consumenten.

De Japanse economie wordt ook nog door andere factoren afgeremd, waaronder de sterke yen. Die dreigt de exportpositie van de Japanse bedrijven te ondermijnen.

Eerder deze maand zag de regering zich genoodzaakt om de gerealiseerde groei over het derde kwartaal te verlagen van 4,80% tot 1,30%.

Opvallend was vooral de krachtige taal die de Japanse centrale bank sprak in verband met de strijd tegen de deflatie. Het is voor het land cruciaal dat die strijd met alle middelen wordt gevoerd, aldus de Bank of Japan. De centrale bank zal dan ook niet toelaten dat de prijzen verder gaan dalen. De Bank of Japan streeft naar een stabiele economische groei met stabiele prijzen. Alleen zo kan het economisch herstel zich verder zetten. De Japanse consumentenprijzen zijn in oktober met 2,20% gedaald en dat was bijna een recorddaling. Het was al de achtste maand op rij dat de prijzen in Japan daalden, hetgeen aangeeft dat het deflatiegevaar wel degelijk concrete vormen heeft aangenomen. Japan beleefde als gevolg van deflatie in de jaren 90 de zogenaamde "Lost Decade", gekenmerkt door lagere bedrijfsresultaten, lagere lonen en een aarzelend aankoopgedrag van de consumenten. De Japanse economie wordt ook nog door andere factoren afgeremd, waaronder de sterke yen. Die dreigt de exportpositie van de Japanse bedrijven te ondermijnen. Eerder deze maand zag de regering zich genoodzaakt om de gerealiseerde groei over het derde kwartaal te verlagen van 4,80% tot 1,30%.