Gouverneur Masaaki Shirakawa verklaarde vanmorgen dat het extreem belangrijk is om een deflatie te overwinnen, kwestie van te komen tot een stabiele economische groei met bovendien prijsstabiliteit.

Shirakawa reageerde op een uitspraak van minister van Financiën Naoto Kan, die wil dat de centrale bank meer doet om de prijzen onder controle te houden en om de economische groei te stimuleren.

De economische opleving in Japan wordt vooral gedreven door de export. De binnenlandse consumptie wil maar niet op dreef komen, waardoor de deflatiedreiging blijft bestaan.

Hideo Kumano, chef economie bij Dai-Ichi Life Research Institute, is van mening dat de Bank of Japan momenteel vooral in de gaten houdt hoe de economie zich ontwikkelt. De centrale bank lijkt klaar om in actie te komen wanneer de economie aan nieuw schokken komt bloot te staan.

Dit jaar zou de Japanse economie met 1,40% kunnen groeien, na een contractie met 5,30% vorig jaar. Die verwachte groei met 1,40% is echter onvoldoende om een herstel van de binnenlandse consumptie te rechtvaardigen. Bovendien blijft het risico op een double dip recessie nog steeds aanwezig.

Gouverneur Masaaki Shirakawa verklaarde vanmorgen dat het extreem belangrijk is om een deflatie te overwinnen, kwestie van te komen tot een stabiele economische groei met bovendien prijsstabiliteit. Shirakawa reageerde op een uitspraak van minister van Financiën Naoto Kan, die wil dat de centrale bank meer doet om de prijzen onder controle te houden en om de economische groei te stimuleren. De economische opleving in Japan wordt vooral gedreven door de export. De binnenlandse consumptie wil maar niet op dreef komen, waardoor de deflatiedreiging blijft bestaan. Hideo Kumano, chef economie bij Dai-Ichi Life Research Institute, is van mening dat de Bank of Japan momenteel vooral in de gaten houdt hoe de economie zich ontwikkelt. De centrale bank lijkt klaar om in actie te komen wanneer de economie aan nieuw schokken komt bloot te staan. Dit jaar zou de Japanse economie met 1,40% kunnen groeien, na een contractie met 5,30% vorig jaar. Die verwachte groei met 1,40% is echter onvoldoende om een herstel van de binnenlandse consumptie te rechtvaardigen. Bovendien blijft het risico op een double dip recessie nog steeds aanwezig.