De derde economie ter wereld kan een flinke impuls krijgen van de vorige week aangekondigde nieuwe monetaire maatregelen omdat de Japanse centrale bank wil afrekenen met een lange periode van deflatie.

Exporterende bedrijven en banken zullen profiteren van een vrij handelsverdrag dat in de maak is met enkele Aziatische landen en de Verenigde Staten, verenigd in het Trans-Pacific Partnership (TPP).

De Japanse premier Shinzo Abe kondigde op 15 maart aan dat de onderhandelingen daarover begonnen zijn, eerder dan verwacht. Het verdrag is overigens tegen het zere been van Japanse boeren die de hoge importtarieven op agrarische producten willen handhaven.

Bij de centrale bank van Japan heeft zich een wisseling van de wacht voltrokken.

De nieuwe bankpresident Haruhiko Kuroda is een fel aanhanger van meer monetaire verruiming, en heeft aangegeven alles te zullen doen om Japan van het deflatiespook te verlossen.

De derde economie ter wereld kan een flinke impuls krijgen van de vorige week aangekondigde nieuwe monetaire maatregelen omdat de Japanse centrale bank wil afrekenen met een lange periode van deflatie. Exporterende bedrijven en banken zullen profiteren van een vrij handelsverdrag dat in de maak is met enkele Aziatische landen en de Verenigde Staten, verenigd in het Trans-Pacific Partnership (TPP). De Japanse premier Shinzo Abe kondigde op 15 maart aan dat de onderhandelingen daarover begonnen zijn, eerder dan verwacht. Het verdrag is overigens tegen het zere been van Japanse boeren die de hoge importtarieven op agrarische producten willen handhaven. Bij de centrale bank van Japan heeft zich een wisseling van de wacht voltrokken. De nieuwe bankpresident Haruhiko Kuroda is een fel aanhanger van meer monetaire verruiming, en heeft aangegeven alles te zullen doen om Japan van het deflatiespook te verlossen.