Sinds de verkiezing van premier Abe eind 2012 probeert de Japanse regering via een expansief budgettair beleid de spiraal van trage economische groei en deflatiegevaar te doorbreken.

Na het aantreden in maart van de nieuwe gouverneur van de centrale bank, Kuroda, heeft premier Abe een politieke bondgenoot voor zijn relanceplan gevonden.

Allicht zullen de regering en de centrale bank de komende weken opnieuw een gezamenlijk plan aankondigen, dat veel ambitieuzer zal zijn dan het plan van januari.

Het nieuwe plan zal waarschijnlijk aardig in de buurt liggen van wat Fed-voorzitter Bernanke 'helicoptergeld' noemde: een grootschalige budgettaire stimulering die rechtstreeks wordt gefinancierd door de centrale bank.

In anticipatie hierop reageerde alvast de Japanse beurs positief en verzwakte de JPY zoals gewenst ten opzichte van de USD.

Sinds de verkiezing van premier Abe eind 2012 probeert de Japanse regering via een expansief budgettair beleid de spiraal van trage economische groei en deflatiegevaar te doorbreken. Na het aantreden in maart van de nieuwe gouverneur van de centrale bank, Kuroda, heeft premier Abe een politieke bondgenoot voor zijn relanceplan gevonden. Allicht zullen de regering en de centrale bank de komende weken opnieuw een gezamenlijk plan aankondigen, dat veel ambitieuzer zal zijn dan het plan van januari. Het nieuwe plan zal waarschijnlijk aardig in de buurt liggen van wat Fed-voorzitter Bernanke 'helicoptergeld' noemde: een grootschalige budgettaire stimulering die rechtstreeks wordt gefinancierd door de centrale bank. In anticipatie hierop reageerde alvast de Japanse beurs positief en verzwakte de JPY zoals gewenst ten opzichte van de USD.