In de afgelopen kwartalen was de Tankan gestegen, maar die stijging lijkt af te vlakken. Dat heeft onder andere te maken met de stijging van de koers van de yen, die de exportpositie van de Japanse bedrijven bemoeilijkt.

De Tankan sentimentsindex bij de grote verwerkende bedrijven zal naar verwachting in het vierde kwartaal met maar 6 punten klimmen tot minus 27. Dat zou de kleinste stijging zijn sinds het eerste kwartaal.

Governeur Masaaki Shirakawa van de centrale bank zal de evolutie van de Tankan op de voet volgen en eventueel de regering voorstellen om bijkomende maatregelen te treffen om de economische groei te stimuleren.

Hideo Kumano, hoofdeconoom bij Dai-Ichi Life Research Institute in Tokio en vroeger in dienst bij de Bank of Japan, sluit niet uit dat het economisch herstel tot stilstand gaat komen.

In het tweede en het derde kwartaal werden nog respectievelijk stijgingen van de index met 10 en 15 punten bekendgemaakt. De volgende lezing van de Tankan wordt op 14 december gepubliceerd.

In de afgelopen kwartalen was de Tankan gestegen, maar die stijging lijkt af te vlakken. Dat heeft onder andere te maken met de stijging van de koers van de yen, die de exportpositie van de Japanse bedrijven bemoeilijkt. De Tankan sentimentsindex bij de grote verwerkende bedrijven zal naar verwachting in het vierde kwartaal met maar 6 punten klimmen tot minus 27. Dat zou de kleinste stijging zijn sinds het eerste kwartaal. Governeur Masaaki Shirakawa van de centrale bank zal de evolutie van de Tankan op de voet volgen en eventueel de regering voorstellen om bijkomende maatregelen te treffen om de economische groei te stimuleren. Hideo Kumano, hoofdeconoom bij Dai-Ichi Life Research Institute in Tokio en vroeger in dienst bij de Bank of Japan, sluit niet uit dat het economisch herstel tot stilstand gaat komen. In het tweede en het derde kwartaal werden nog respectievelijk stijgingen van de index met 10 en 15 punten bekendgemaakt. De volgende lezing van de Tankan wordt op 14 december gepubliceerd.