In het kwartaal dat liep van 1 oktober tot en met 31 december daalde het Japans BBP met 1,10%, hoofdzakelijk als gevolg van een terugval in de export. Bovendien speelde ook het uitdoven van stimuleringsmaatregelen een rol in het verhaal.

De consensusverwachting lag op een daling van het BBP met 2%. Algemeen wordt verwacht dat de krimp van het BBP een fenomeen van tijdelijke aard zal zijn, voor dit kwartaal wordt opnieuw groei verwacht.

Kyohei Morita, chief economist bij Barclays Capital in Tokio, is niet zo pessimistisch. Hij verwacht dat het BBP tijdens het eerste en tweede kwartaal van dit jaar wel eens sterker dan verwacht zou kunnen groeien.

In het kwartaal dat liep van 1 oktober tot en met 31 december daalde het Japans BBP met 1,10%, hoofdzakelijk als gevolg van een terugval in de export. Bovendien speelde ook het uitdoven van stimuleringsmaatregelen een rol in het verhaal. De consensusverwachting lag op een daling van het BBP met 2%. Algemeen wordt verwacht dat de krimp van het BBP een fenomeen van tijdelijke aard zal zijn, voor dit kwartaal wordt opnieuw groei verwacht. Kyohei Morita, chief economist bij Barclays Capital in Tokio, is niet zo pessimistisch. Hij verwacht dat het BBP tijdens het eerste en tweede kwartaal van dit jaar wel eens sterker dan verwacht zou kunnen groeien.