De core consumentenprijzenindex, waarbij geen rekening wordt gehouden met de volatiele olie- en voedingsprijzen, is nu al voor de achtste maand op rij gedaald. Deflatie dreigt de economische opleving in Japan een halt toe te roepen.

Vorige week waarschuwde de Japanse regering voor het eerst in drie jaar voor deflatiegevaar. De regering weet waar ze over spreekt, want Japan werd tijdens de jaren 90 al door deflatie geplaagd.

Er was echter ook beter economisch nieuws, in de vorm van een afname van de werkloosheid. De werkloosheidsgraad bedroeg in oktober nog 5,10%, ten opzichte van 5,30% de maand voordien.

De core consumentenprijzenindex, waarbij geen rekening wordt gehouden met de volatiele olie- en voedingsprijzen, is nu al voor de achtste maand op rij gedaald. Deflatie dreigt de economische opleving in Japan een halt toe te roepen. Vorige week waarschuwde de Japanse regering voor het eerst in drie jaar voor deflatiegevaar. De regering weet waar ze over spreekt, want Japan werd tijdens de jaren 90 al door deflatie geplaagd. Er was echter ook beter economisch nieuws, in de vorm van een afname van de werkloosheid. De werkloosheidsgraad bedroeg in oktober nog 5,10%, ten opzichte van 5,30% de maand voordien.