De prijsdaling is hoofdzakelijk een gevolg van een terugval in de vraag. Meteen wordt de kans groter dat de Bank of Japan haar monetaire politiek zo soepel mogelijk zal proberen te houden.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de centrale bank die politiek in september zou herbekijken. Zolang de economie in een uptrend zit, is de kans klein dat de BoJ stopt met haar politiek van 'quantitive easing'.

Bij JP Morgan gaf hoofdeconoom Masamichi Adachi als zijn mening dat de centrale bank voor geruime tijd aan handen en voeten gebonden zit, gezien het deflatiescenario aan kracht wint.

Minister van Financiën Kaoru Yosano drukte zijn bezorgdheid uit over de impact van een dalende vraag en een dalende output. De daling van de consumentenprijzen was de grootste sinds 1970, maar iets kleiner dan de verwachte terugval met 1,20%.

De kerninflatie, zonder rekening te houden met de volatiele energie- en voedingsprijzen daalde met 0,50%. De BoJ verwacht dat de kern-consumentenprijzenindex in 2009-2010 met 1,50% zal dalen. Voor 2010-2011 wordt een daling met 1% in het vooruitzicht gesteld.

De prijsdaling is hoofdzakelijk een gevolg van een terugval in de vraag. Meteen wordt de kans groter dat de Bank of Japan haar monetaire politiek zo soepel mogelijk zal proberen te houden. Het was aanvankelijk de bedoeling dat de centrale bank die politiek in september zou herbekijken. Zolang de economie in een uptrend zit, is de kans klein dat de BoJ stopt met haar politiek van 'quantitive easing'.Bij JP Morgan gaf hoofdeconoom Masamichi Adachi als zijn mening dat de centrale bank voor geruime tijd aan handen en voeten gebonden zit, gezien het deflatiescenario aan kracht wint. Minister van Financiën Kaoru Yosano drukte zijn bezorgdheid uit over de impact van een dalende vraag en een dalende output. De daling van de consumentenprijzen was de grootste sinds 1970, maar iets kleiner dan de verwachte terugval met 1,20%. De kerninflatie, zonder rekening te houden met de volatiele energie- en voedingsprijzen daalde met 0,50%. De BoJ verwacht dat de kern-consumentenprijzenindex in 2009-2010 met 1,50% zal dalen. Voor 2010-2011 wordt een daling met 1% in het vooruitzicht gesteld.