Inmiddels wordt er gespeculeerd over de manier waarop Japan aan het geld gaat raken om de economische stimulansen te financieren. Noriaki Matsuoka, econoom bij Daiwa Asset Management, ving geruchten op over belastingverhogingen.

Hij vraagt zich echter af of die doeltreffend gaan zijn, want ze dreigen het consumentenvertrouwen te ondermijnen. De Japanse centrale bank mag anderzijds wettelijk niet rechtstreeks staatsobligaties inkopen.

Ze mag die wel kopen van de banken, voor een bedrag dat op maandbasis werd gelimiteerd tot 1800 miljard yen. Capital Economics zei vanmorgen anderzijds te verwachten dat het Japans BBP dit jaar met 1,50% gaat krimpen, waar eerst van een nulgroei was uitgegaan.

Inmiddels wordt er gespeculeerd over de manier waarop Japan aan het geld gaat raken om de economische stimulansen te financieren. Noriaki Matsuoka, econoom bij Daiwa Asset Management, ving geruchten op over belastingverhogingen. Hij vraagt zich echter af of die doeltreffend gaan zijn, want ze dreigen het consumentenvertrouwen te ondermijnen. De Japanse centrale bank mag anderzijds wettelijk niet rechtstreeks staatsobligaties inkopen. Ze mag die wel kopen van de banken, voor een bedrag dat op maandbasis werd gelimiteerd tot 1800 miljard yen. Capital Economics zei vanmorgen anderzijds te verwachten dat het Japans BBP dit jaar met 1,50% gaat krimpen, waar eerst van een nulgroei was uitgegaan.