Maar ook de speech van Draghi en de aangekondigde stimuleringsmaatregelen van de Bank of Japan misten hun uitwerking niet.

Zo kondigde de kersverse gouverneur van de Japanse centrale bank, Haruhiko Kuroda, aan miljarden in de economie te pompen.

Dit wil hij de komende twee jaar doen door het opkoopprogramma voor Japanse staatsleningen fors uit te breiden.

Dit betekent dat er maandelijks voor USD 74 miljard direct aan staatsleningen wordt opgekocht, hetgeen iets minder is dan de USD 85 miljard van de FED.

Dit terwijl de Amerikaanse economie 4x zo groot is als de Japanse. Er is dus sprake van zeer agressieve monetaire verruiming. In tegenstelling tot de FED koopt de bank van Japan bovendien obligaties op met verschillende looptijden en niet alleen met een looptijd tot drie jaar. Daardoor wordt de lange rente effectief gedempt.

Doel van de Japanse centrale bank is om zo de deflatie om te keren naar een milde inflatie en de nu al twee decennia durende economische stagnatie een halt toe te roepen.

Of het programma zal werken moet nog worden bezien. In de Verenigde Staten hebben de analisten van ABN Amro gezien dat de forse monetaire verruiming niet perse hoeft te leiden tot een gewenste toename van de kredietverlening.

Als dit niet gebeurt, dan zal de inflatie en de economie aangezwengeld moeten worden door een stijging van de export van Japanse producten.

Die moeten aantrekkelijk worden door een lagere yen, waardoor er krapte op de interne markt ontstaat en de prijzen kunnen gaan stijgen

Maar ook de speech van Draghi en de aangekondigde stimuleringsmaatregelen van de Bank of Japan misten hun uitwerking niet. Zo kondigde de kersverse gouverneur van de Japanse centrale bank, Haruhiko Kuroda, aan miljarden in de economie te pompen. Dit wil hij de komende twee jaar doen door het opkoopprogramma voor Japanse staatsleningen fors uit te breiden. Dit betekent dat er maandelijks voor USD 74 miljard direct aan staatsleningen wordt opgekocht, hetgeen iets minder is dan de USD 85 miljard van de FED. Dit terwijl de Amerikaanse economie 4x zo groot is als de Japanse. Er is dus sprake van zeer agressieve monetaire verruiming. In tegenstelling tot de FED koopt de bank van Japan bovendien obligaties op met verschillende looptijden en niet alleen met een looptijd tot drie jaar. Daardoor wordt de lange rente effectief gedempt. Doel van de Japanse centrale bank is om zo de deflatie om te keren naar een milde inflatie en de nu al twee decennia durende economische stagnatie een halt toe te roepen. Of het programma zal werken moet nog worden bezien. In de Verenigde Staten hebben de analisten van ABN Amro gezien dat de forse monetaire verruiming niet perse hoeft te leiden tot een gewenste toename van de kredietverlening. Als dit niet gebeurt, dan zal de inflatie en de economie aangezwengeld moeten worden door een stijging van de export van Japanse producten. Die moeten aantrekkelijk worden door een lagere yen, waardoor er krapte op de interne markt ontstaat en de prijzen kunnen gaan stijgen