De regering blijkt niet de moed te hebben om drastisch in te grijpen. In 2011 was dat nog begrijpelijk gezien de natuurramp, maar in 2012 niets structureels op touw zetten zou de economie wel serieus pijn kunnen doen op middellange termijn.

Er op vertrouwen dat de hoge spaarquote een voldoende buffer biedt om de schuld grotendeels te financieren is gevaarlijk omdat die spaarquote zeker zal dalen naarmate de impact van de vergrijzing duidelijker wordt.

Bank of Japan kan alleen beleid van goedkope rente verder zetten

De Bank of Japan kan volgens Belfius Research dan ook niets anders doen dan haar zeer goedkoop geldbeleid voort te zetten. De 0 -0.1% basisrente kan niet meer verlaagd worden.

De niet conventionele maatregelen met onder andere het opkopen van overheidsobligaties (tot 40 biljoen JPY tot midden 2013) zullen de langetermijnrente laag houden en hopelijk zo bijdragen tot een grotere kredietverstrekking naar bedrijven voor zover er natuurlijk voldoende vraag is.

Een uitbreiding van dat aankoopprogramma mag helemaal niet worden uitgesloten om de deflatieperiode een halt toe te roepen. Het ziet er naar uit dat de groeivertraging zich zal doorzetten. Dit zou kunnen leiden tot een recessie.

De regering blijkt niet de moed te hebben om drastisch in te grijpen. In 2011 was dat nog begrijpelijk gezien de natuurramp, maar in 2012 niets structureels op touw zetten zou de economie wel serieus pijn kunnen doen op middellange termijn. Er op vertrouwen dat de hoge spaarquote een voldoende buffer biedt om de schuld grotendeels te financieren is gevaarlijk omdat die spaarquote zeker zal dalen naarmate de impact van de vergrijzing duidelijker wordt.Bank of Japan kan alleen beleid van goedkope rente verder zetten De Bank of Japan kan volgens Belfius Research dan ook niets anders doen dan haar zeer goedkoop geldbeleid voort te zetten. De 0 -0.1% basisrente kan niet meer verlaagd worden. De niet conventionele maatregelen met onder andere het opkopen van overheidsobligaties (tot 40 biljoen JPY tot midden 2013) zullen de langetermijnrente laag houden en hopelijk zo bijdragen tot een grotere kredietverstrekking naar bedrijven voor zover er natuurlijk voldoende vraag is. Een uitbreiding van dat aankoopprogramma mag helemaal niet worden uitgesloten om de deflatieperiode een halt toe te roepen. Het ziet er naar uit dat de groeivertraging zich zal doorzetten. Dit zou kunnen leiden tot een recessie.