Onder andere kapitaalvlucht, stijgende financieringskosten, een kwakkelende munt en een forse correctie op de beurs kunnen het gevolg zijn van een te lakse houding.

Een dergelijk zwart scenario werd tot voor kort in Japan weggelachen, maar de eurocrisis heeft het besef doen toenemen dat de kansen op een dergelijk scenario groter zijn dan tot dusver werd aangenomen.

Japanse regering wil belastingen verhogen

De Japanse regering wil de belastingen verhogen, waarbij onder andere wordt gedacht aan een verhoging van de belastingen op verkopen (een soort BTW) van 5 naar 10%.

De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat de Japanse overheidsschulden helemaal door het plafond vliegen. Volgens de analisten gaan de voorgestelde maatregelen echter niet ver genoeg.

De schulden van het land bedragen momenteel twee keer de waarde van de totale economie op jaarbasis. Elk jaar stijgt de Japanse overheidsschuld met meer dan het gecombineerd BBP van Griekenland en Portugal.

Onder andere kapitaalvlucht, stijgende financieringskosten, een kwakkelende munt en een forse correctie op de beurs kunnen het gevolg zijn van een te lakse houding. Een dergelijk zwart scenario werd tot voor kort in Japan weggelachen, maar de eurocrisis heeft het besef doen toenemen dat de kansen op een dergelijk scenario groter zijn dan tot dusver werd aangenomen. Japanse regering wil belastingen verhogen De Japanse regering wil de belastingen verhogen, waarbij onder andere wordt gedacht aan een verhoging van de belastingen op verkopen (een soort BTW) van 5 naar 10%. De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat de Japanse overheidsschulden helemaal door het plafond vliegen. Volgens de analisten gaan de voorgestelde maatregelen echter niet ver genoeg. De schulden van het land bedragen momenteel twee keer de waarde van de totale economie op jaarbasis. Elk jaar stijgt de Japanse overheidsschuld met meer dan het gecombineerd BBP van Griekenland en Portugal.