Het land van de rijzende zon wordt door de ratingagentschappen alvast nauwlettend in de gaten gehouden. Fitch heeft de rating van het land vanwege de hoge schuldengraad al verlaagd, Standard & Poor's en Moody's Investors Service kunnen het voorbeeld van Fitch Ratings gaat volgen.

Yen geen munt meer voor carry trades

Een downgrading van de Japanse kredietrating kan een domino-effect hebben. De rendementen op de Japanse staatsobligaties gaan fors toenemen, waardoor het land steeds meer moeite kan krijgen om zichzelf te financieren. Uiteindelijk kan dit ook de koers van de yen onder druk zetten.

De yen wordt vanwege de lage rente vaak gebruikt als munt voor carry trades en dat zou dus niet langer het geval meer zijn. Wanneer de interesse voor de yen daalt, zal dit automatisch leiden tot een forse koersdaling. Op die manier dreigt Japan in een vicieuze cirkel te belanden waar het zich maar moeilijk uit zal kunnen bevrijden.

Het land van de rijzende zon wordt door de ratingagentschappen alvast nauwlettend in de gaten gehouden. Fitch heeft de rating van het land vanwege de hoge schuldengraad al verlaagd, Standard & Poor's en Moody's Investors Service kunnen het voorbeeld van Fitch Ratings gaat volgen. Yen geen munt meer voor carry trades Een downgrading van de Japanse kredietrating kan een domino-effect hebben. De rendementen op de Japanse staatsobligaties gaan fors toenemen, waardoor het land steeds meer moeite kan krijgen om zichzelf te financieren. Uiteindelijk kan dit ook de koers van de yen onder druk zetten. De yen wordt vanwege de lage rente vaak gebruikt als munt voor carry trades en dat zou dus niet langer het geval meer zijn. Wanneer de interesse voor de yen daalt, zal dit automatisch leiden tot een forse koersdaling. Op die manier dreigt Japan in een vicieuze cirkel te belanden waar het zich maar moeilijk uit zal kunnen bevrijden.