Japan heeft bijgevolg een groot belang bij een stabiele aanvoer en een lage prijsvolatiliteit.

De Japanse regering sloot in november vorig jaar een akkoord met India voor de invoer van 4.100 ton REE per jaar. In de Indiase kuststad Odisha zullen de Japanners samen met Indian Rare Earth Limited REE ontginnen uit uraniumresidu.

Japan opende ook een verwerkingsinstallatie in Kazachstan die tegen 2015 3.000 ton per jaar moet opleveren. Dit jaar al zal Japan 400 ton REE invoeren uit Kazachstan en 9.000 ton uit Australië.

Daarnaast zoekt Japan ook zelf actief naar REE in de eigen territoriale wateren.

De Universiteit van Tokio identificeerde eerder al een gebied 2.000 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad waar de bodem rijk is aan REE.

Vorige maand vertrok een onderzoeksschip van het Japanse Agency for Marine Earth Science naar het gebied om nieuwe bodemstalen te nemen op een diepte van vijf kilometer. Eerder bleek dat er in bepaalde stalen een hoge concentratie van zeldzame aardmetalen aanwezig was.

Japan heeft bijgevolg een groot belang bij een stabiele aanvoer en een lage prijsvolatiliteit. De Japanse regering sloot in november vorig jaar een akkoord met India voor de invoer van 4.100 ton REE per jaar. In de Indiase kuststad Odisha zullen de Japanners samen met Indian Rare Earth Limited REE ontginnen uit uraniumresidu. Japan opende ook een verwerkingsinstallatie in Kazachstan die tegen 2015 3.000 ton per jaar moet opleveren. Dit jaar al zal Japan 400 ton REE invoeren uit Kazachstan en 9.000 ton uit Australië. Daarnaast zoekt Japan ook zelf actief naar REE in de eigen territoriale wateren. De Universiteit van Tokio identificeerde eerder al een gebied 2.000 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad waar de bodem rijk is aan REE. Vorige maand vertrok een onderzoeksschip van het Japanse Agency for Marine Earth Science naar het gebied om nieuwe bodemstalen te nemen op een diepte van vijf kilometer. Eerder bleek dat er in bepaalde stalen een hoge concentratie van zeldzame aardmetalen aanwezig was.