Volgens sommige economen is het leven op schulden precies de reden waarom de Japanse economie in zo'n diep gat is getuimeld. Een theorie opgesteld door de econoom Knut Wicksell poogt aan te tonen dat leven op schulden de economie richting stagnatie duwt.

De Japanse economie stagneert al jaren, iets waar premier Shinzo Abe met zijn politiek van Abenomics verandering in probeert te brengen. Maar toch moeten andere landen volgens Wicksell toch maar beter niet proberen om het Japanse voorbeeld te volgen. Japan slaagde er in om stagnatie te combineren met een stabiele economie, maar elders hoeft dat niet noodzakelijk het geval te zijn.

Volgens sommige economen is het leven op schulden precies de reden waarom de Japanse economie in zo'n diep gat is getuimeld. Een theorie opgesteld door de econoom Knut Wicksell poogt aan te tonen dat leven op schulden de economie richting stagnatie duwt. De Japanse economie stagneert al jaren, iets waar premier Shinzo Abe met zijn politiek van Abenomics verandering in probeert te brengen. Maar toch moeten andere landen volgens Wicksell toch maar beter niet proberen om het Japanse voorbeeld te volgen. Japan slaagde er in om stagnatie te combineren met een stabiele economie, maar elders hoeft dat niet noodzakelijk het geval te zijn.