Naar verwachting zal de schuld als % van de BBP dit jaar de 200% overschrijden. De downgrade kan premier Kan helpen om in de publieke opinie de urgentie van bezuinigingen, die er nu niet echt is, duidelijk te maken.

Positieve punten zijn volgens Theodoor Gilissen Bankiers de hoge reserves in onder andere goud, het relatief sterke financiële systeem, gediversifieerde economie en de status van de Yen als reservevaluta.

Bovendien is circa 95% van de obligaties in binnenlandse handen. De rating is nu in lijn met die van Fitch; de rating van Moody's is met Aa2 een stap hoger, aldus volgens Theodoor Gilissen Bankiers.

Naar verwachting zal de schuld als % van de BBP dit jaar de 200% overschrijden. De downgrade kan premier Kan helpen om in de publieke opinie de urgentie van bezuinigingen, die er nu niet echt is, duidelijk te maken. Positieve punten zijn volgens Theodoor Gilissen Bankiers de hoge reserves in onder andere goud, het relatief sterke financiële systeem, gediversifieerde economie en de status van de Yen als reservevaluta. Bovendien is circa 95% van de obligaties in binnenlandse handen. De rating is nu in lijn met die van Fitch; de rating van Moody's is met Aa2 een stap hoger, aldus volgens Theodoor Gilissen Bankiers.