De Japanse BBP-cijfers waren rampzalig, maar sommige economen proberen ons te sussen met de uitleg dat het slechte BBP-cijfer uitsluitend op rekening van de verhoging van de BTW begin april moet geschreven worden. Die BTW werd toen opgetrokken van 5 naar 8%.

Maar deze verhoging is nog maar een eerste stap in de richting van het stillen van de geldhonger van de Japanse overheid. Die heeft geld nodig om het tekort op de begroting weg te werken, maar ook om het steeds groter wordend probleem van de verouderende bevolking op te vangen. Japan geeft ons een voorbeeld wat Europa te wachten staat, want wat zich daar afspeelt zal zich ook hier met enige vertraging voltrekken.

De Japanse BBP-cijfers waren rampzalig, maar sommige economen proberen ons te sussen met de uitleg dat het slechte BBP-cijfer uitsluitend op rekening van de verhoging van de BTW begin april moet geschreven worden. Die BTW werd toen opgetrokken van 5 naar 8%. Maar deze verhoging is nog maar een eerste stap in de richting van het stillen van de geldhonger van de Japanse overheid. Die heeft geld nodig om het tekort op de begroting weg te werken, maar ook om het steeds groter wordend probleem van de verouderende bevolking op te vangen. Japan geeft ons een voorbeeld wat Europa te wachten staat, want wat zich daar afspeelt zal zich ook hier met enige vertraging voltrekken.