Daarmee kunnen steunoperaties worden uitgevoerd. Het betekent dus niet dat de zwakke landen rechtstreeks worden geholpen, zodat een rentedaling voor de zwakkere landen uitblijft.

Voor Japan levert het een extra rendement op, omdat Japanse 10-jaars staatsleningen een rente van slechts 1,2% opleveren. Doordat de euroreserves zullen worden gebruikt, zal het drukkende effect op de yen beperkt blijven.

Toch is de yen in de eerste dagen van januari bijna 3% gedaald ten opzichte van de dollar. Dat is belangrijk voor de Japanse export, die een sterke afzwakking laat zien, aldus nog Theodoor Gilissen Bankiers.

Daarmee kunnen steunoperaties worden uitgevoerd. Het betekent dus niet dat de zwakke landen rechtstreeks worden geholpen, zodat een rentedaling voor de zwakkere landen uitblijft. Voor Japan levert het een extra rendement op, omdat Japanse 10-jaars staatsleningen een rente van slechts 1,2% opleveren. Doordat de euroreserves zullen worden gebruikt, zal het drukkende effect op de yen beperkt blijven. Toch is de yen in de eerste dagen van januari bijna 3% gedaald ten opzichte van de dollar. Dat is belangrijk voor de Japanse export, die een sterke afzwakking laat zien, aldus nog Theodoor Gilissen Bankiers.