Momenteel geldt in Japan een BTW-aanslag van 5%. Het schuldenprobleem uit zich ook op andere manieren. Fondsen zoals GPIF dreigen te onafhankelijk te worden van Japanse overheidsobligaties, die op de huidige renteniveaus nauwelijks nog iets opbrengen.

90% van de Japanse overheidsschulden worden door Japanse beleggers aangehouden. Rekening gehouden met de demografische evolutie zal het land uiteindelijk niet meer in staat zijn om zijn schulden te financieren. Ito sluit een grote financiële ramp tegen 2023 niet uit.

Momenteel geldt in Japan een BTW-aanslag van 5%. Het schuldenprobleem uit zich ook op andere manieren. Fondsen zoals GPIF dreigen te onafhankelijk te worden van Japanse overheidsobligaties, die op de huidige renteniveaus nauwelijks nog iets opbrengen. 90% van de Japanse overheidsschulden worden door Japanse beleggers aangehouden. Rekening gehouden met de demografische evolutie zal het land uiteindelijk niet meer in staat zijn om zijn schulden te financieren. Ito sluit een grote financiële ramp tegen 2023 niet uit.