De aankondiging van een verhoging van de belasting op consumptie in april volgend jaar is een zoveelste stap in het ongewisse. De kans bestaat dat de maatregel de economie opnieuw zal doen ontsporen, waardoor de geboekte vooruitgang verloren zou gaan.

Daardoor zou de Bank of Japan gedwongen kunnen worden om nog meer staatsobligaties in te kopen, met als gevolg dat de rente nog verder zou dalen. Het enige goede nieuws is dat een groeivertraging in Japan als gevolg van de consumentenbelasting niet voor april evident zou zijn.

De aankondiging van een verhoging van de belasting op consumptie in april volgend jaar is een zoveelste stap in het ongewisse. De kans bestaat dat de maatregel de economie opnieuw zal doen ontsporen, waardoor de geboekte vooruitgang verloren zou gaan. Daardoor zou de Bank of Japan gedwongen kunnen worden om nog meer staatsobligaties in te kopen, met als gevolg dat de rente nog verder zou dalen. Het enige goede nieuws is dat een groeivertraging in Japan als gevolg van de consumentenbelasting niet voor april evident zou zijn.