Jan Holvoet (Aphilion): "Veel beleggers in ETF?s is het waarschijnlijk al ogevallen dat de prestaties van hun fonds niet overeenkomen met de krantenkoppen die geregeld spreken van nieuwe historische records voor deze of gene grondstof. Dit komt omdat de kranten het meestal hebben over de contantmarkt (de spotprice) terwijl zij belegd zijn via futures."

Die futures hebben natuurlijk een vervaldag, en moeten dus geregeld verlengd worden (rollover). In normale marktomstandigheden kost die rollover geld: hoe langer de looptijd, hoe hoger de futureprijs (contango). Dit komt in feite overeen

met de kosten van stockage en interest die je zou moeten ondergaan om de grondstof contant aan te kopen, en te bewaren tot je het nodig hebt.

Holvoet: "Dus je verkoopt de future die op vervaldag komt en koopt een nieuwe, duurdere, met langere looptijd. Dit prijsverschil knaagt continu aan uw rendement. Het gaat bovendien niet alleen om de contango: professionele traders kunnen het „geprogrammeerde? gedrag van de ETF managers moeiteloos uitbuiten door voor de „roll? al in actie te schieten. Zoals één ervan het subtiel verwoordde: "I make a living off the dumb money. These index funds get eaten alive by people like me." Dus: is dit het einde van de commodities bullrun? Voor de meeste beleggers is die nooit begonnen!"

Jan Holvoet (Aphilion): "Veel beleggers in ETF?s is het waarschijnlijk al ogevallen dat de prestaties van hun fonds niet overeenkomen met de krantenkoppen die geregeld spreken van nieuwe historische records voor deze of gene grondstof. Dit komt omdat de kranten het meestal hebben over de contantmarkt (de spotprice) terwijl zij belegd zijn via futures." Die futures hebben natuurlijk een vervaldag, en moeten dus geregeld verlengd worden (rollover). In normale marktomstandigheden kost die rollover geld: hoe langer de looptijd, hoe hoger de futureprijs (contango). Dit komt in feite overeen met de kosten van stockage en interest die je zou moeten ondergaan om de grondstof contant aan te kopen, en te bewaren tot je het nodig hebt. Holvoet: "Dus je verkoopt de future die op vervaldag komt en koopt een nieuwe, duurdere, met langere looptijd. Dit prijsverschil knaagt continu aan uw rendement. Het gaat bovendien niet alleen om de contango: professionele traders kunnen het „geprogrammeerde? gedrag van de ETF managers moeiteloos uitbuiten door voor de „roll? al in actie te schieten. Zoals één ervan het subtiel verwoordde: "I make a living off the dumb money. These index funds get eaten alive by people like me." Dus: is dit het einde van de commodities bullrun? Voor de meeste beleggers is die nooit begonnen!"