Jan Holvoet (Aphilion): "Grondstoffen zijn sinds +/- 2002 aan een steile opgang bezig, ongezien sinds de (inflatoire) jaren ?70. Petroleum, ijzererts, kalium, koper, katoen, cacao, goud ... (in volgorde van dalend nut), allen staan ze dicht bij een historisch recordniveau. Sommigen zelfs in zeer ruime mate (ijzererts)."

Vorige week kwam er dan plots een kink in de kabel. Een samenloop van negatief economisch nieuws, een voorzichtig ECB-communiqué en paniekverkopen in de zilvermarkt deden vrijwel alle grondstoffen unisono kelderen.

Holvoet: "Sommigen zien er al het einde in van "the commodity super-cycle". Toch mogen we onze wensen niet voor werkelijkheid nemen. Een felle beweging die met moeite de winsten van maart teniet doet: stelt het veel voor? Voorlopig blijft het verhaal van grondstoffenschaarste in het licht van de snelle industrialisatie van (vooral) de BRICs wat ons betreft intact. Niettemin toont de felheid van de bewegingen aan dat het financiële spelers zijn die de markt aan het domineren zijn. En dan gaat het zeker niet uitsluitend over „speculanten?: meer en meer „gewone? beleggers hebben hun weg naar de grondstoffenmarkten gevonden, en dat „beleggen? is verre van evident. De assets mogen dan nog zo real zijn, de meeste beleggingsproducten (ETF?s) werken met futures, en daar wringt het schoentje."

Jan Holvoet (Aphilion): "Grondstoffen zijn sinds +/- 2002 aan een steile opgang bezig, ongezien sinds de (inflatoire) jaren ?70. Petroleum, ijzererts, kalium, koper, katoen, cacao, goud ... (in volgorde van dalend nut), allen staan ze dicht bij een historisch recordniveau. Sommigen zelfs in zeer ruime mate (ijzererts)." Vorige week kwam er dan plots een kink in de kabel. Een samenloop van negatief economisch nieuws, een voorzichtig ECB-communiqué en paniekverkopen in de zilvermarkt deden vrijwel alle grondstoffen unisono kelderen. Holvoet: "Sommigen zien er al het einde in van "the commodity super-cycle". Toch mogen we onze wensen niet voor werkelijkheid nemen. Een felle beweging die met moeite de winsten van maart teniet doet: stelt het veel voor? Voorlopig blijft het verhaal van grondstoffenschaarste in het licht van de snelle industrialisatie van (vooral) de BRICs wat ons betreft intact. Niettemin toont de felheid van de bewegingen aan dat het financiële spelers zijn die de markt aan het domineren zijn. En dan gaat het zeker niet uitsluitend over „speculanten?: meer en meer „gewone? beleggers hebben hun weg naar de grondstoffenmarkten gevonden, en dat „beleggen? is verre van evident. De assets mogen dan nog zo real zijn, de meeste beleggingsproducten (ETF?s) werken met futures, en daar wringt het schoentje."