Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom bij Itinera: "Voor de financiële crisis heb ik een inschatting proberen te maken van de politieke risicofactor op de Belgische staatsobligaties. Ik kwam toen op een risicospread van 8 à 10 basispunten extra. Nu spelen echter heel andere factoren een rol, zodat de zaak in een breder perspectief moet worden bekeken. Die extra spread van een tiental basispunten zou echter nog steeds kunnen gelden wanneer de speculanten zich op ons land gaan focussen."

De rentespread ten opzichte van Duitsland bedraagt nu ongeveer 45 basispunten, wat niet zo veel is in vergelijking met de 400 basispunten die Griekenland moet betalen. Van de Cloot: "Ons land moet echter opletten voor besmettingsgevaar, want we leven onder een heel ander regime dan voor de crisis. De financiële markten werken met agenda's en het verhaal van de staatsschulden staat heel hoog op de agenda, zo hoog zelfs dat de politieke crisis in ons land momenteel verdwijnt in de put van de Griekse problemen. We moeten er echter rekening mee houden dat de spread inderdaad met 10 basispunten of meer toeneemt zodra de speculanten onraad beginnen te ruiken."

Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom bij Itinera: "Voor de financiële crisis heb ik een inschatting proberen te maken van de politieke risicofactor op de Belgische staatsobligaties. Ik kwam toen op een risicospread van 8 à 10 basispunten extra. Nu spelen echter heel andere factoren een rol, zodat de zaak in een breder perspectief moet worden bekeken. Die extra spread van een tiental basispunten zou echter nog steeds kunnen gelden wanneer de speculanten zich op ons land gaan focussen." De rentespread ten opzichte van Duitsland bedraagt nu ongeveer 45 basispunten, wat niet zo veel is in vergelijking met de 400 basispunten die Griekenland moet betalen. Van de Cloot: "Ons land moet echter opletten voor besmettingsgevaar, want we leven onder een heel ander regime dan voor de crisis. De financiële markten werken met agenda's en het verhaal van de staatsschulden staat heel hoog op de agenda, zo hoog zelfs dat de politieke crisis in ons land momenteel verdwijnt in de put van de Griekse problemen. We moeten er echter rekening mee houden dat de spread inderdaad met 10 basispunten of meer toeneemt zodra de speculanten onraad beginnen te ruiken."