Ivan Van de Cloot (Hoofdeconoom Itinera Institute): "Hier wordt het hoofdpersonage op psychologisch genadeloze wijze in een zogenaamde "workout" duidelijk gemaakt dat de ontkenningsfase voorbij is en dat hij wel degelijk in diepe financiële problemen zit."

De Ierse regering weigerde voorbije dagen toe te geven dat de overheid als een Siamese tweeling verbonden is aan het noodlijdende Ierse banksysteem dat ondertussen voor meer dan 130 miljard euro afhankelijk is van het liquiditeitsinfuus van de ECB. Van de Cloot: "Vooral het nieuws dat de lokale Ierse centrale bank uitzonderlijke liquiditeitssteun van 20 miljard euro moest verstrekken buiten het klassieke ECB-programma om deed veel alarmbellen tilt slaan. Ook in België roept het gebruik van deze ELA-procedure (Emergency Liquidity Arrangements) herinneringen op aan het donkerste uur van de financiële crisis. Op deze manier zijn de Ieren nog veel afhankelijker geworden van het infuus van de centrale bank dan zelfs het Griekse banksysteem. De Ierse overheid had dan wel mooi praten dat zij geen liquiditeitsbehoeften hebben tot midden 2011, bij financieel geletterden was al langer een lamp gaan branden dat de banken veel sneller nieuw geld van doen hebben. Bovendien blijken de problemen niet beperkt tot Anglo Irish Bank maar is ook Bank of Ireland een gretige afnemer van geld van de centrale bank geworden. En dit allemaal nadat de Europese stresstest had uitgewezen dat de Europese banken voldeden aan het globaal gezondheidsonderzoek."

Ivan Van de Cloot (Hoofdeconoom Itinera Institute): "Hier wordt het hoofdpersonage op psychologisch genadeloze wijze in een zogenaamde "workout" duidelijk gemaakt dat de ontkenningsfase voorbij is en dat hij wel degelijk in diepe financiële problemen zit." De Ierse regering weigerde voorbije dagen toe te geven dat de overheid als een Siamese tweeling verbonden is aan het noodlijdende Ierse banksysteem dat ondertussen voor meer dan 130 miljard euro afhankelijk is van het liquiditeitsinfuus van de ECB. Van de Cloot: "Vooral het nieuws dat de lokale Ierse centrale bank uitzonderlijke liquiditeitssteun van 20 miljard euro moest verstrekken buiten het klassieke ECB-programma om deed veel alarmbellen tilt slaan. Ook in België roept het gebruik van deze ELA-procedure (Emergency Liquidity Arrangements) herinneringen op aan het donkerste uur van de financiële crisis. Op deze manier zijn de Ieren nog veel afhankelijker geworden van het infuus van de centrale bank dan zelfs het Griekse banksysteem. De Ierse overheid had dan wel mooi praten dat zij geen liquiditeitsbehoeften hebben tot midden 2011, bij financieel geletterden was al langer een lamp gaan branden dat de banken veel sneller nieuw geld van doen hebben. Bovendien blijken de problemen niet beperkt tot Anglo Irish Bank maar is ook Bank of Ireland een gretige afnemer van geld van de centrale bank geworden. En dit allemaal nadat de Europese stresstest had uitgewezen dat de Europese banken voldeden aan het globaal gezondheidsonderzoek."