Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom bij Itinera: "De markten zijn inefficiënt en smeren de beleggers graag stroop om de mond, dat is het uitgangspunt. Begrotingsdiscipline bij de overheden is overigens een vreemd verhaal. Jarenlang hebben de financiële markten die tekorten zonder problemen toegestaan, het leek wel alsof ze aan het slapen waren. Indien de financiële markten efficiënt waren, zouden ze op tijd hebben gereageerd."

Opvallend was in dat verband dat Griekenland voor het uitbreken van de crisis ongeveer evenveel rente op overheidspapier moest bestalen als België en maar iets meer dan Duitsland. Van de Cloot: "Ik vergelijk de financiële markten graag met een wolf in schaapsvel die doet alsof hij slaapt, maar dan zijn slag slaat. Plotseling zwepen de financiële markten zichzelf op, ze zijn allesbehalve zo rationeel als vele mensen denken. Is België daadwerkelijk een probleemgeval? Sommige analisten denken van wel, anderen dan weer van niet. Nomura Securities zette België hoog op de lijst met landen in de gevarenzone. Er hoeft maar een analist het op zijn heupen te krijgen, of de poppen gaan aan het dansen. We mogen dus zeker niet op beide oren slapen, wel integendeel."

Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom bij Itinera: "De markten zijn inefficiënt en smeren de beleggers graag stroop om de mond, dat is het uitgangspunt. Begrotingsdiscipline bij de overheden is overigens een vreemd verhaal. Jarenlang hebben de financiële markten die tekorten zonder problemen toegestaan, het leek wel alsof ze aan het slapen waren. Indien de financiële markten efficiënt waren, zouden ze op tijd hebben gereageerd." Opvallend was in dat verband dat Griekenland voor het uitbreken van de crisis ongeveer evenveel rente op overheidspapier moest bestalen als België en maar iets meer dan Duitsland. Van de Cloot: "Ik vergelijk de financiële markten graag met een wolf in schaapsvel die doet alsof hij slaapt, maar dan zijn slag slaat. Plotseling zwepen de financiële markten zichzelf op, ze zijn allesbehalve zo rationeel als vele mensen denken. Is België daadwerkelijk een probleemgeval? Sommige analisten denken van wel, anderen dan weer van niet. Nomura Securities zette België hoog op de lijst met landen in de gevarenzone. Er hoeft maar een analist het op zijn heupen te krijgen, of de poppen gaan aan het dansen. We mogen dus zeker niet op beide oren slapen, wel integendeel."