Italië ontkent geruchten over begrotingsproblemen

De koersen van de staatsobligaties van de landen uit de Europese periferie zijn gisteren opnieuw gedaald, zij het dat van opvallende dalingen geen sprake was. Volgens de Financial Times zal Italië nieuwe maatregelen moeten treffen om de begroting op schema te houden. Dit bericht werd door minister Corrado Passera echter met klem ontkend.

Een tweede kernpunt was de waarschuwing dat de Spaanse schulden in verhouding tot het BBP hoger kunnen oplopen dan eerder was gepland. De waarschuwing was afkomstig van de regering zelf, het bericht deed de beleggers dus wel even opschrikken.

De Spaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar daalden voor de eerste keer in drie dagen, ook al omdat de werkloosheidsgraad in Spanje is opgelopen tot het hoogste niveau in acht maanden. Het rendement op de 10-jarige staatsobligatie steeg met 7 basispunten tot 5,42%, dat op de 2-jarige ging 4 basispunten hoger tot 2,52%.

John Wraith, fixed-income strategist bij Bank of America Merrill Lynch in Londen, is van mening dat de rendementen op Spaanse obligaties voorlopig niet gaan dalen, gezien de zwakke macro-economische cijfers waar het land mee wordt geconfronteerd.

Overigens worden vandaag zowel in Spanje als in Portugal staatsobligaties geveild. In het geval van Spanje bedraagt het obligaties met looptijden van drie tot zeven jaar. De koersen van Duitse staatsobligaties bleven dinsdag overigens vrijwel ongewijzigd, hetgeen aangeeft dat de beleggers er de voorkeur aan geven om de kat even uit de boom te kijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content