Voor Italië zelf is het daarom nu ook niet meer zo leuk om bij de euro te horen; ze kunnen de munt niet devalueren door geld bij te drukken, en de voordelen van een stabiele munt zoals lage financieringskosten zijn er ook niet meer.

Kortom: de situatie is onhoudbaar als de ECB niet ingrijpt, maar daar is geen politieke steun voor in Duitsland, dus een default en/of vertrek van Italië uit de Eurozone is uiteindelijk onvermijdelijk.

Mogelijke gevolgen: verdere verzwakking euro, lagere Duitse rente (hogere Bund future), hogere Italiaanse rente (lagere Italiaanse staatsobligatie future) en lagere aandelenkoersen in Europa.

Voor Italië zelf is het daarom nu ook niet meer zo leuk om bij de euro te horen; ze kunnen de munt niet devalueren door geld bij te drukken, en de voordelen van een stabiele munt zoals lage financieringskosten zijn er ook niet meer. Kortom: de situatie is onhoudbaar als de ECB niet ingrijpt, maar daar is geen politieke steun voor in Duitsland, dus een default en/of vertrek van Italië uit de Eurozone is uiteindelijk onvermijdelijk. Mogelijke gevolgen: verdere verzwakking euro, lagere Duitse rente (hogere Bund future), hogere Italiaanse rente (lagere Italiaanse staatsobligatie future) en lagere aandelenkoersen in Europa.