Met de publicatie van de resultaten van enkele grote Amerikaanse banken op komst, noteert de euro vrijwel stabiel. Italië moet onverwacht minder rente betalen op veiling staatsobligaties, dit ondanks de downgrading van de Italiaanse kredietrating door Moody's.

ECB heeft al te grote problemen voor Spanje voorkomen

Het grootste probleem voor Spanje is niet zozeer de grootte van de overheidsschuld, maar de totale publieke en private schuld aan het buitenland.

Deze externe schulden hebben geleid tot financieringsproblemen voor de Spaanse banken, problemen voor de algehele economie en uiteindelijk voor de overheidsfinanciën.

Met name de ECB is in dit financieringsgat gedoken en heeft daarmee al te grote problemen voor Spanje voorkomen.

Opkomende economieën hebben in het verleden in vergelijkbare crises te maken gehad met een acute financieringsstop.

Voortgaande stabilisering van de externe schuld van Spanje is in de huidige omstandigheden mogelijk, stelt Goldman Sachs, maar Spanje zal daarvoor wel ook in de komende kwartalen externe hulp nodig blijven hebben.

Met de publicatie van de resultaten van enkele grote Amerikaanse banken op komst, noteert de euro vrijwel stabiel. Italië moet onverwacht minder rente betalen op veiling staatsobligaties, dit ondanks de downgrading van de Italiaanse kredietrating door Moody's.ECB heeft al te grote problemen voor Spanje voorkomen Het grootste probleem voor Spanje is niet zozeer de grootte van de overheidsschuld, maar de totale publieke en private schuld aan het buitenland. Deze externe schulden hebben geleid tot financieringsproblemen voor de Spaanse banken, problemen voor de algehele economie en uiteindelijk voor de overheidsfinanciën. Met name de ECB is in dit financieringsgat gedoken en heeft daarmee al te grote problemen voor Spanje voorkomen. Opkomende economieën hebben in het verleden in vergelijkbare crises te maken gehad met een acute financieringsstop. Voortgaande stabilisering van de externe schuld van Spanje is in de huidige omstandigheden mogelijk, stelt Goldman Sachs, maar Spanje zal daarvoor wel ook in de komende kwartalen externe hulp nodig blijven hebben.