Die toekomst wordt echter nog steeds bedreigd, want in de verte trekken zich opnieuw donkere wolken samen. De problemen concentreren zich voorlopig rond Italië, dat op de eerste plaats worstelt met een schuldengraad die ongeveer 1,30 keer het BBP bedraagt.

Maar de schuldengraad is niet het ergste probleem, er zijn andere landen die zich een weg hebben gewerkt uit een nog hogere schuldengraad. Het echte probleem is dat de economische groei al sinds de jaren 90 ondermaats is.

In de jaren 90 groeide de Italiaanse economie jaarlijks gemiddeld met 1,20%, tegenover een gemiddelde van 1,80% voor de eurozone. Daarna is het van kwaad naar erger, in de jaren 2000 groeide het Italiaans BBP nog met 0,40% tegenover 1,30% voor Europa. Sindsdien is deze situatie niet verbeterd, wel integendeel.

Die toekomst wordt echter nog steeds bedreigd, want in de verte trekken zich opnieuw donkere wolken samen. De problemen concentreren zich voorlopig rond Italië, dat op de eerste plaats worstelt met een schuldengraad die ongeveer 1,30 keer het BBP bedraagt. Maar de schuldengraad is niet het ergste probleem, er zijn andere landen die zich een weg hebben gewerkt uit een nog hogere schuldengraad. Het echte probleem is dat de economische groei al sinds de jaren 90 ondermaats is. In de jaren 90 groeide de Italiaanse economie jaarlijks gemiddeld met 1,20%, tegenover een gemiddelde van 1,80% voor de eurozone. Daarna is het van kwaad naar erger, in de jaren 2000 groeide het Italiaans BBP nog met 0,40% tegenover 1,30% voor Europa. Sindsdien is deze situatie niet verbeterd, wel integendeel.