Het komt er voor Italië op aan om zo snel mogelijk het vertrouwen van de financiële markten terug te winnen. De situatie van de Italiaanse banken is bijlange na niet zo dramatisch als die van de Spaanse, zodat alles draait om het probleem van de overheidsschulden.

Hulp van Europa zou welkom zijn

Monti had dus wel degelijk zijn redenen om aan te dringen op Europese hulp om de rentevoeten te doen dalen. Italië dreigt op relatief korte termijn insolvabel te worden als rentevoeten rond 6% blijven, het land gaat simpelweg niet meer in staat zijn om zichzelf te financieren.

Het probleem is dat van Italië ingrijpende economische maatregelen worden gevraagd. Economische hervormingen kunnen het BBP van het land met 6% doen groeien, waardoor de overheidsschulden kunnen krimpen.

Probleem is echter dat Mario Monti niet democratisch verkozen is en dus waarschijnlijk geen meerderheid achter zich krijgt voor zijn plannen.

Het komt er voor Italië op aan om zo snel mogelijk het vertrouwen van de financiële markten terug te winnen. De situatie van de Italiaanse banken is bijlange na niet zo dramatisch als die van de Spaanse, zodat alles draait om het probleem van de overheidsschulden. Hulp van Europa zou welkom zijn Monti had dus wel degelijk zijn redenen om aan te dringen op Europese hulp om de rentevoeten te doen dalen. Italië dreigt op relatief korte termijn insolvabel te worden als rentevoeten rond 6% blijven, het land gaat simpelweg niet meer in staat zijn om zichzelf te financieren. Het probleem is dat van Italië ingrijpende economische maatregelen worden gevraagd. Economische hervormingen kunnen het BBP van het land met 6% doen groeien, waardoor de overheidsschulden kunnen krimpen. Probleem is echter dat Mario Monti niet democratisch verkozen is en dus waarschijnlijk geen meerderheid achter zich krijgt voor zijn plannen.