Een voorbeeld van het eerste was de beoordeling van de notulen van de monetaire beleidsvergadering van de Federal Reserve, ook in de media.

Daarbij werd sterk de nadruk gelegd op de mogelijkheid dat eerder dan tot dusverre werd verwacht, zal worden gestopt met het opkopen van obligaties om de kapitaalmarktrente laag te houden.

Bestudering van deze notulen leert dat de verschillende standpunten - ook voor een voortzetting - veel genuanceerder zijn verwoord.

Een voorbeeld van het tweede was dat de positieve berichten uit Duitsland - zoals de ZEW-index over de investeringsgeneigdheid en de Ifo-index over het producentenvertrouwen - niet werden opgepikt.

Een tegenvallende Europese inkoopmanagersindex werd daarentegen veel breder uitgemeten. Op de achtergrond speelde de onzekerheid rondom de Italiaanse verkiezingen van zondag een rol.

De vrees voor een terugkeer van Berlusconi - waarbij het gezond maken van de overheidsfinanciën voorlopig wel kan worden vergeten - was zichtbaar in een stijging van de Italiaanse kapitaalmarktrente.

Een voorbeeld van het eerste was de beoordeling van de notulen van de monetaire beleidsvergadering van de Federal Reserve, ook in de media. Daarbij werd sterk de nadruk gelegd op de mogelijkheid dat eerder dan tot dusverre werd verwacht, zal worden gestopt met het opkopen van obligaties om de kapitaalmarktrente laag te houden. Bestudering van deze notulen leert dat de verschillende standpunten - ook voor een voortzetting - veel genuanceerder zijn verwoord. Een voorbeeld van het tweede was dat de positieve berichten uit Duitsland - zoals de ZEW-index over de investeringsgeneigdheid en de Ifo-index over het producentenvertrouwen - niet werden opgepikt. Een tegenvallende Europese inkoopmanagersindex werd daarentegen veel breder uitgemeten. Op de achtergrond speelde de onzekerheid rondom de Italiaanse verkiezingen van zondag een rol. De vrees voor een terugkeer van Berlusconi - waarbij het gezond maken van de overheidsfinanciën voorlopig wel kan worden vergeten - was zichtbaar in een stijging van de Italiaanse kapitaalmarktrente.