Spanje had eerder de opdracht gekregen om het deficiet op de begroting terug te dringen tot 4,40%. Rajoy waarschuwde bovendien dat als gevolg van de strenge besparingsmaatregelen de overheidsschulden dit jaar gaan oplopen tot 79,80% van het BBP.

De Italiaanse obligatierendementen zijn inmiddels teruggevallen tot onder de Spaanse, waarbij onder andere meespeelt dat eerste minister Mario Monti er in is geslaagd om het vertrouwen in zijn land te doen terugwinnen. Het rendement op de 10-jarige Italiaanse staatsobligatie is inmiddels ook weer opgelopen tot 5,50%.

Spanje zal nauwlettend in de gaten worden gehouden

Janet Henry, chief European economist bij HSBC Holdings Plc, is van mening dat de gang van zaken in Spanje in de komende dagen en weken nauwlettend in de gaten zal worden gehouden. De alarmgrens zal mogelijk worden bereikt wanneer het obligatierendement weer tot boven het niveau van 6% stijgt.

Volgens Henry is het niet uitgesloten dat Spanje binnen afzienbare tijd steun zal moeten vragen omdat het land niet meer in staat is om zichzelf te financieren. Evenals Italië zou het land de arbeidsmarkt dringend moeten hervormen, zodat die weer in staat is om een concurrentiële posities op te bouwen.

Spanje had eerder de opdracht gekregen om het deficiet op de begroting terug te dringen tot 4,40%. Rajoy waarschuwde bovendien dat als gevolg van de strenge besparingsmaatregelen de overheidsschulden dit jaar gaan oplopen tot 79,80% van het BBP. De Italiaanse obligatierendementen zijn inmiddels teruggevallen tot onder de Spaanse, waarbij onder andere meespeelt dat eerste minister Mario Monti er in is geslaagd om het vertrouwen in zijn land te doen terugwinnen. Het rendement op de 10-jarige Italiaanse staatsobligatie is inmiddels ook weer opgelopen tot 5,50%. Spanje zal nauwlettend in de gaten worden gehouden Janet Henry, chief European economist bij HSBC Holdings Plc, is van mening dat de gang van zaken in Spanje in de komende dagen en weken nauwlettend in de gaten zal worden gehouden. De alarmgrens zal mogelijk worden bereikt wanneer het obligatierendement weer tot boven het niveau van 6% stijgt. Volgens Henry is het niet uitgesloten dat Spanje binnen afzienbare tijd steun zal moeten vragen omdat het land niet meer in staat is om zichzelf te financieren. Evenals Italië zou het land de arbeidsmarkt dringend moeten hervormen, zodat die weer in staat is om een concurrentiële posities op te bouwen.